Jahorina

jahorina-logo-6

Jahorina se nalazi u jugoistočnom delu Bosne i Hercegovine, u neposrednoj blizini Sarajeva (28km) i Pala (12km). Ona je ujedno najveći i trenutno najmoderniji ski centar u BiH. Najviši vrh je Ogorjelica koji se nalazi na 1.916m nadmorske visine. Javorina je originalni naziv planine Jahorine. Naziv je dobila po planinskom ili grčkom javoru čije je najsevernije stanište upravo ova planina.

Početak skijanja na Jahorini vezuje se za  4. april 1905. godine, kada je u Sarajevu osnovan odsek Radničkog turističkog društva “Prijatelj prirode” kao ogranak društva “Die Naturfreunde”. Zimsko planinarenje, odnosno planinarenje uz upotrebu smučki postaje jedna od delatnosti ovog naprednog društva, čije je samostalno delovanje nastavljeno i po završetku Prvog svetskog rata.

Prva žičara na Jahorini je otvorena 29.11.1952. godine. Polazna stanica žičare se nalazila kod hotela “Jahorina” na nadmorskoj visini od 1660m i išla je do vrha na Goloj Jahorini na 1885m.Dužina žičare iznosila je 1050 m. Bio je to jednosed sa 102 sedišta, kapaciteta 360 putnika na sat. Od polazne stanice do vrha vožnja je trajala 8 minuta.

Na Jahorini su se 1984. godine održale Zimske olimpijske igre kada je Jahorina doživela najveći procvat. Sama ideja je nastala na Jahorini, a po dobijanju Olimpijade razvijaju se ostali centri u okruženju: Bjelašnica, Trebević i Igman.

Tokom rata 90-ih godina, skijalište je devastirano, a većina smeštajnih kapaciteta uništena. Tek početkom novog milenijuma, počinje ozbiljnije ulaganje u modernizaciju infrastrukture.

Skijalište

Staze na Jahorini se nalaze između 1300m (Prača) i 1880m (Ogorjelica) nadmorske visine, što predstavlja solidnih skoro 600m visinske razlike. Deklarisana ukupna dužina staza za alpsko skijanje iznosi 20km što nam se čini sasvim realnim, za razliku od nekih ski centara u regionu koji tu cifru znaju drastično da „naduvaju“.

Kada je u pitanju vertikalni transport, tu su tri nova Leitner isklopiva šestoseda sa kožnim sedištima, četiri ski lifta tipa tanjir i dva starija dvoseda. Ukupan kapacitet iznosi oko 10’000 skijaša na sat.

Na Jahorini ima ukupno deset staza, 7 crvenih, 2 crne i jedna plava, međutim treba imati u vidu da skoro svaka od crvenih staza ima i svoju plavu „varijantu“, dok crna staza „Olimpijski (ženski) spust“ trenutno nije u funkciji. Sve staze se nalaze na severnoj strani skijališta jer je ceo ski centar u stvari jedna ogromna i široka padina ispresecana borovom šumom koja počinje od „Olimpijskog spusta“, a završava se na Poljicama kod starog repetitora.

Prateći trendove u regionu, pre svega standarde koji su postavili Kopaonik, Stara planina i Tornik, i OC Jahorina je poslednjih godina uložio značajna sredstva u razvoj infrastrukture. Ukoliko niste duže od tri godine bili na olimpijskoj lepotici, bićete prijatno iznenađeni pozitivnim promenama koje su se ovde desile, pre svega uz svesrdnu pomoć Vlade Republike Srpske u čijem je većinskom vlasništvu ovo skijalište.

Pored pomenutih šestoseda koji su drastično smanjili gužve, tu su i dva nova ratraka sa vitlom koja će omogućiti da se mnogo bolje tabaju i staze sa nešto većim nagibom. Zahvaljujući novim akumulacionim jezerima i instalacijama za veštačko osnežavanje koje pokrivaju Poljice, Ogorjelicu i Praču, sada će skijanje biti zagarantovano čak i u periodu kada nema toliko prirodnih padavina. Ovo je pre svega značajno za Praču koja predstavlja dobru alternativu pomenutim stazama u uslovima jakog vetra ili magle, a koja je do sada često imala problema sa visinom snežnog pokrivača. Takođe, staze će mnogo duže odolevati „južini“ s obzirom da je mešavina prirodnog i veštačkog snega mnogo otpornija na ovu pojavu.

Restorani, barovi, apres ski

Možemo slobodno reći da gastronomska ponuda na Jahorini svojim kvalitetom i pristupačnim cenama drastično odskače od ponude drugih ski centara iz okruženja. Gde god da odsednete, ljubazni domaćini će vas poslužiti specijalitetima iz ovog kraja: uštipcima sa kajmakom, jagnjetinom i teletinom ispod sača, kupus sa kolenicom i mnogim drugim vrhunskim jelima. Ponudom i kvalitetom usluge se izdvajaju Koliba na dnu Poljica (u sklopu Termaga) kao i čuvena Rajska vrata pored ski lifta Željo. Takođe, ukoliko imate uplaćen smeštaj sa hranom u nekom od privatnih pansiona ili hotela, nećete ostati uskraćeni za čari jahorinske kuhinje.

Što se tiče klasičnog „apres ski“ provoda neposredno posle skijanja, čini se da Jahorina pati od iste boljke kao i većina planina u regionu. On jednostavno ne postoji u onom obliku kao što je to slučaj u većini austrijskih ili francuskih skijališta, mada se kroz program „Ski & Fun“ pokušava pokrenuti  nešto na tom planu, a i ljudi iz kluba „Royal“ u blizini hotela Bistrica takođe pokušavaju da animiraju ljude posle skijanja.

Pravi provod na Jahorini počinje u kasnim večernjim satima. Ukoliko ste ljubitelj stare rok muzike, obavezno svratite u čuveni Peggy koji se nalazi u vikend naselju kod bivšeg hotela Šator. Oni koji vole tamburice vikendom mogu otići u već pomenuta Rajska vrata gde je uz kamin i toplu amosferu provod zagarantovan. Za fanove pop i narodne muzike sa klavijatura, tu su neprikosnoveni „Snežna kraljica“ i “Lavina” u okviru istoimenih hotela.  Sve u svemu za svakoga ponešto.

Jedino će ljubitelji strane muzike, hip-hopa ili house-a biti pomalo razočarani, s obzirom da je Studio koji je bio simbol dobrog provoda na Poljicama srušen radi izgradnje garaže za korpe novog šestoseda. Međutim Klub Bistrica sada nudi ovakvu vrstu muzike uz nastupe DJ-eva iz regiona.